MARE DE DÉU DEL CARME
Localització: carrer de Sant Domènec, 29
Cronologia: des del segle XVIII
El carrer de Sant Domènec era el carrer dels fabricants, on molts industrials del Manlleu del segle XIX van edificar les seves cases. La Mare de Déu del Carme, des de 1883, era la seva patrona. La representació de les rajoles, però, és la pròpia de la protectora de les ànimes del purgatori. Es tracta d’un model de producció típicament catalana dels segles XVII i XVIII.
SAGRADA FAMÍLIA
Localització: carrer del Pont, 9
És l’única fornícula que no ha estat mai ocupada per cap imatge tot i estar ben definida a la façana de l’actual Teatre Centre. Quan el 1878 es va fundar la Societat de la Joventut Catòlica, que desitjava un gran centre per desenvolupar activitats, es va preveure un edifici coronat per la figura religiosa que tenia el patronatge dels joves catòlics, la Sagrada Família.
SANT MARTÍ
Localització: carrer de Sant Domènec, 9
Cronologia: des de 1924
Representació en mosaic de Sant Martí en la seva versió de soldat romà que parteix la seva capa per donar-la a un captaire. Es deu al nom del propietari de la finca que va fer construir l’edifici, l’industrial manlleuenc Martí Vilaseca. Es va salvar de la destrucció de 1936 gràcies al fet que va ser tapat per una capa de pintura.
Diverses tipologies i advocacions
La religiositat popular ha estat vigent en els darrers anys. Diverses imatges religioses han estat col•locades en edificis i cases de Manlleu darrerament. Són exemples amb diferents propòsits: recordar la patrona d’una veïna de la casa, com la marededéu de Núria a l’Avinguda Diputació, 88 (1) o la marededéu del Pilar al carrer de Núria, 14 (2); honorar al patró dels paletes i constructors de cases, Sant Antoni de Pàdua, ofici que exercia el propietari de l’edifici del carrer de Montseny, 38 (3); proclamar la devoció particular a dues advocacions marianes andaluses com la Virgen de la Cabeza, marededéu trobada d’Andújar, al carrer d’Osona, 37 (4) i la Virgen de la Villa de Martos a l’avinguda de Bellmunt, 13 (5); o ser testimoni del nom del lloc, com el Sant Jordi gravat en marbre situat en un edifici de la plaça, precisament, de Sant Jordi (6).
dimarts, 15 de juliol del 2008
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada