dimarts, 15 de juliol del 2008

Sant Lluís Gonzaga del carrer d'Enric Delaris (Call de Ter)


Localització: carrer d’Enric Delaris, 48

Cronologia: principi del segle XX

No se sap el motiu de la col•locació d’aquesta fornícula al capdavall del carrer d’Enric Delaris, el Call del Ter. Hi ha dues versions que intenten explicar-lo. Una diu que va ser pel nom d’un veí del lloc; l’altra fa referència al patronatge del sant, dedicat al jovent cristià, i que s’hauria situat, com realment era fins a 1940, davant mateix de l’escola del Sagrat Cor de Jesús que els Germans de La Salle van fundar el 1880. Tot i que a finals del segle XIX, Domènec Torrent i Garriga esmenta que el carrer feia festa per Sant Lluís no es comenta res de la capella.
A inicis de la Guerra Civil es va destruir la imatge i, posteriorment, per l’aiguat d’octubre de 1940 va quedar molt afectada la casa que la tenia a la façana. Per aquesta raó es va traslladar la ubicació a un altre edifici, a l’altra banda i carrer amunt, on es va inaugurar solemnement el 18 de juny de 1944.

Festes del carrer d'Enric Delaris a Sant Lluís

A mitjan segle XX la festa de Sant Lluís va arribar a ser una de les més celebrades de Manlleu. Durant uns anys va ser característic d’aquest veïnat fer un correbou tancant els accessos del carrer.

Les festes encara es van celebrar a final de la dècada de 1980 amb rosari, jocs per a la mainada i ball.