divendres, 25 de juliol del 2008

Exposició: 'Petits temples, capelletes de carrer. Devoció, festa i veïnat a Manlleu'

NOTA DE PREMSA / 11 de Desembre de 2007

Museu Industrial del Ter
'Petits temples, capelletes de carrer. Devoció, festa i veïnat a Manlleu'
La mostra es podrà veure del 15 de Desembre de 2007 al 27 d’abril de 2008.
L’exposició és el fruit del treball de Joan Arimany becat l’any 2005 pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.


Passejant per Manlleu es poden veure a la façana de molts edificis, especialment del centre històric, petites capelletes ocupades per la imatge d’un sant o una marededéu. Són mostres de devoció popular que busquen la protecció o la representació de la comunitat que ofereix una advocació i que han passat a formar part de la història de la ciutat, i ens parlen dels carrers i de la gent que hi vivia.
L’alcalde de Manlleu, Pere Prat, serà l’encarregat d’inaugurar la mostra “Petits temples, capelletes de carrer. Devoció, festa i veïnat a Manlleu”, el proper 14 de desembre a les 19h al MIT. L’exposició, organitzada pel Museu Industrial del Ter amb la col•laboració de la Diputació de Barcelona i del Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya, aplega totes les capelletes que es poden trobar a la ciutat de Manlleu en format de plafó vertical. En aquest, s’ha buscat que el visitant tingui una perspectiva de la imatge com la tindria al mateix carrer, s’hi podrà veure la representació fotogràfica actual, el text explicatiu de la seva història i fotografies complementàries de diferents arxius públics i particulars.
Un aspecte a destacar és que l’exposició comptarà, a més, amb aquelles imatges que per diverses raons no estan situades en la corresponent fornícula. Es tracta de la marededéu del Pilar, que s’havia col•locat a les antigues casernes de la Guàrdia Civil que hi ha hagut a Manlleu, de la imatge de sant Antoni Abat del carrer d’Enric Delaris i de la de sant Josep del carrer de la Cavalleria que han estat cedides temporalment pels seus propietaris. D’aquesta manera, totes les capelletes i les corresponents imatges que hi ha hagut en les darreres dècades als carrers de Manlleu estaran representades.
Un element destacat referent a les capelletes, i que també es tracta en aquesta exposició en format d’audiovisual, són les manifestacions festives que encara existeixen al seu voltant. Actualment, a Manlleu, se celebren festes vinculades a la marededéu de la Font i a dues capelletes (marededéu dels Àngels del carrer del Pont i sant Roc del carrer de la Passió
El disseny de l’exposició ha anat a càrrec de Laura Morató i les fotografies de les capelletes en l’actualitat han estat realitzades per Carles Martorell; l’audiovisual que complementa la mostra ha estat elaborat per Xef Vila. El treball de base per a l’elaboració d’aquesta exposició ha estat l’estudi "Elements de la religió popular en context urbà fora dels edificis eclesiàstics. Les capelletes de carrer o fornícules a Manlleu (Osona)", del qual és autor Joan Arimany, que, a més, l’ha coordinat. Aquest treball d’investigació va ser becat l’any 2005 pel Centre de Promoció de la Cultura Popular i Tradicional Catalana del Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació de la Generalitat de Catalunya.
Amb aquesta mostra de producció pròpia, el MIT vol destacar les capelletes de carrer com a exemples del patrimoni cultural local, tot aportant eines per conèixer i interpretar millor la història de la ciutat. En aquest mateix sentit, properament es faran diverses sessions d’una ruta guiada per les capelletes de carrer del centre urbà de Manlleu amb una durada aproximada de dues hores.
L’exposició es podrà veure fins el 27 d’abril de 2008 i estarà oberta de dimarts a divendres de 10h a 13h i de 16h a 19h i els dissabtes, diumenges i festius de 10 a 14h. Els dies 25 i 26 de desembre i l’1 de gener el museu romandrà tancat.
Manlleu, desembre de 2007

Per a més informació:
Àrea de Comunicació
Museu Industrial del Ter
Passeig del Ter, s/n
93 851 51 76
mit@mitmanlleu.org

US RECORDEM:
Activitat: Inauguració exposició temporal. Petits temples, capelletes de carrer. Devoció, festa i veïnat a Manlleu.
Dia: 14-12-07
Hora: 19h
Lloc: Museu Industrial del Ter













RECULL DE PREMSA