divendres, 25 de juliol del 2008

Símbols religiosos diversos situats en espais urbans

En els carrers de Manlleu es troben altres símbols religiosos que no es poden considerar capelletes. Són elements artístics de representació de sants o altres personatges que compleixen una funció bàsicament decorativa. Dos d’aquests casos són, com en el cas d’algunes capelletes, vinculats a fonts i el tercer és una figura escultòrica. Finalment, s’ha tractat en aquest espai una imitació de les antigues creus de terme que hi ha, faltant precisament la creu, en un carrer de la població.

Sant Antoni de Pàdua, apareix de nou com a titular de la plaça que porta el seu nom i que està situada com a centre del barri de l’Erm (nascut en l’esclat urbanístic dels anys seixanta) i amb motiu de ser patró dels paletes. La imatge, feta per l’escultor Alfons Casas el 1984 és de pedra.


La font de Moisès es troba en el lloc anomenat Pujada de l’Hospital i recull les aigües de les esquerdes del turó on hi ha aquest servei sanitari. Fa referència al relat bíblic de l’acció de Moisès en el desert quan amb el bastó fa sortir aigua.


Sant Pancràs, advocat per trobar feina, és en una font inaugurada el 1995 per part de l’ajuntament manlleuenc a petició dels veïns.


Creu de terme.- Seguint el costum molt antic de posar creus de terme, el 1964 l’Ajuntament en ca construir una, en un lloc de gran visibilitat, en un cingle sobre el riu Ter. Mai ha tingut cap interès especial i ja no hi ha la creu de ferro que la coronava. Està abandonada i en un lloc que no és de pas.